L-Karnitin

 

L-Karnitin Nedir?

L-Karnitin, karaciğerde ve böbreklerde Lizin ve Metiyonin aminoasitlerinden üretilir. Kaslarda, kalpte, beyinde ve sperm hücrelerinde saklanan bir aminoasittir. En çok et ve diğer hayvansal gıdalarda bulunur. Veganlar için soya fasulyesi ve avokado gibi bazı bitkisel kaynaklar da birer L-Karnitin kaynaklarıdır.

 


L-Karnitin Yararları Nedir?

L-Karnitin’in vücutta üstlendiği en önemli görevlerinden biri; yağları, özellikle uzun zincirli yağ asitlerini hücre mitokondrisine taşımaktır. Burada okside olan yağ asitleri ATP (Adenozin trifosfat) üretir ve enerji olarak kullanılır. L-Karnitin bu hücresel seviyedeki görevi hem egzersiz sırasında hem de dinlenme sırasında gerçekleştirir, fakat antrenman esnasında daha çok ATP’ye ihtiyacımız olacağından daha fazla L-Karnitin üretilir.

L-Karnitin yağ taşıma fonksiyonunun yanı sıra, kas hücrelerindeki insülin aktivitesini de arttırır. Yüksek karbonhidrat içeren bir gıda tüketildiğinde bile, kandaki glikoz seviyesini yani kan şekerini düşük seviyede tutabilmekte ve glikojen doygunluğunu giderebilmektedir. Bu nedenle, antrenman sonrası öğünlerde L-Karnitin kullanılması tavsiye edilmektedir.

 

L-Karnitin Kullanımı Nasıl Olmalı?

L-Karnitin’in karbonhidratlarla birlikte alınması tavsiye edilir. İnsülin tepe noktasındayken kaslar yeterli seviyede L-Karnitin kullanabilir ve L-Karnitin kas hücrelerine ulaşabilir. L-Karnitin, hücresel seviyede insülin aktivitesini artırır ve kas hücrelerine daha çok glikoz taşınmasını sağlar.

Önerilen kullanım şekli 30-40 gram karbonhidrat ve 20-40 gram protein ile birlikte 2-3 gram L-Karnitin alımıdır.

 

 

L-Karnitin’in Yararları Nelerdir?

 

Yağ Kaybına Yardımcı Olabilir

L-Karnitin, yağ asitlerini enerji üretmek üzere mitokondriye gönderir. Bu sayede vücudun yağ depolamasını önler. Yapılan araştırmalar, insanların L-Karnitin alırken ortalama 1,3 gram verdiğini göstermektedir.

Egzersiz Performansını Olumlu Etkiler

L-Karnitin kullanımı dolaylı olarak egzersiz performansını iyileştirir. Kaslara oksijen tedarikini, kan akışını ve nitrik oksit üretimini artırarak kaslarda oluşabilecek yorgunluğun azaltılmasında etkili olur. Aynı sebeplerle egzersiz sonrası oluşan kas ağrılarının azaltılmasına da yardımcı olur.

 

Beyin Fonksiyonlarını İyileştirebilir

L-Karnitin; beyni, yaşa ve strese bağlı hasarlardan koruyarak işlevini daha iyi bir şekilde ve daha uzun süre yerine getirmesini sağlayabilir.

Kalp Sağlığını Koruyabilir

Bazı araştırmalar, L-Karnitin takviyesinin kan basıncını düşürmede ve kalp sağlığını iyileştirmede faydaları olabileceğini ortaya koymuştur. Araştırmalar, kronik kalp yetmezliği gibi kardiyovasküler hastalıkları olan hastalar üzerinde iyileşmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca 12 aylık bir çalışmada, L-Karnitin takviyesi almanın kalp yetmezliği ve ölüm riskini azaltılabileceği görülmüştür.

 

Tip-2 Diyabete İyi Gelebilir

L-Karnitin’in Tip-2 Diyabet hastalığının belirtilerini ve hastalıkla ilişkili faktörleri iyileştirebileceği düşünülmektedir. Anti-diyabetik ilaçlar kullanan kişiler üzerinde yapılan bir deney, L-Karnitin’in kan şekeri seviyelerini önemli öl
çüde düşürdüğünü göstermektedir. Bu da diyabetle savaşabileceğinin göstergesidir. 

Yakında yeni yazılar gelecek...



#carnitine #kiloverme #yağyakma #kasyapma #supplement #aminoasit #fitness #diyet #fit #zayıflama #bodybuilding #yağyakıcı #bcaa #kiloalma #spor #muscle #crossfit #vücutgeliştirme #diyetisyen #sağlıklıbeslenme #workoutnutrition #sporcubeslenmesi #zayıflamak #nutrition #kilover



 

Yorumlar