Kafein

 


Kafein Nedir ve Ne İşe Yarar?

Kafein; kahve, çay ve 50’den fazla bitkide bulunur.

Ergojenik bir maddedir ve uyarıcı etkisi vardır.

Yorgunluk hissini azaltır. Bunu ise beyindeki adenozin reseptörlerine bağlanarak birbirleri arasında bağ yapmamasını ve dolayısıyla yorgunluk hissinin başlamamasını sağlar.

En önemli etkisi sinir sitemi üzerindedir. İmpuls taşınmasını hızlandırır.

Bazal metabolizma hızını artırır. Bu da daha fazla kalori ve yağ yakmamızı sağlar. Ancak yaktığınızdan çok kalori aldığınız müddetçe kafein hiçbir işinize yaramaz. Çünkü kafein kilo verdirmeye yönelik sihirli bir değnek değildir. Sadece sizi destekler. Yaktığınızdan az kalori alır ve kafein tüketirseniz yağ oranınız düşecektir.  

Kandaki adrenalin hormonu seviyesini artırır.

Dayanıklılık sporlarında performansı artırır. Tükenmeyi erteler.

Reaksiyon hızını artırır.

Öğrenme ve hafızaya faydalıdır.

Motor koordinasyonunu artırır.

Ağrıları azaltır.

Kalsiyum hareketliliğini artıracağı için kas kasılması gücünü artırabilir. Antrenmanda daha yüksek Volume ile çalışılabilir.

Kuvveti artırır. Diüretik bir maddedir yani vücuttan su atar. Bunu ise nabız ve kan basıncını yükselterek sağlar. Yükselen nabız ve kan basıncıyla birlikte böbrekler daha fazla kan süzmek zorunda kalır. Dolayısıyla daha çok atık meydana gelir. Bu atıkların atılması içinse su gerektiğinden dolayı daha çok su atarız. Ancak besin ve elektrolit kaybı da bu su atımının yan etkileri. Bu yüzden sporcular kafeinin yanında sodyum ve su tüketimini artırırlar.

Bu faydaları sürekli nasıl elde edebiliriz? 

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki her şeyde olduğu gibi vücut bir müddet sonra aldığınız dozaja alışıyor yani toleranslı olmanızı sağlıyor. Ve daha fazla dozaj gerekiyor. Bu yüzden en yüksek dozajdan başlamak yerine faydalarını hissedebileceğiniz en düşük dozajdan yani Kilogram başına 3-4 mg Kafein tüketimiyle başlamanız daha sağlıklı olur. Faydalarını hissetmemeye başlarsanız yavaş yavaş dozajı artırın. Ayrıca bazı sporcular ise kafein alımını sanki bir kürmüş gibi yapıyorlar. Yani düşük dozdan başlayıp 1 ay içinde en yüksek doza kadar çıkıyorlar. Daha sonra vücuda 1 hafta kafein almıyorlar ve tekrar en düşük dozdan başlıyorlar. Bu ise kafeinden alabilecekleri maksimum verimi almalarını sağlıyor. Bazı sporcular ise kafeinin etkisinin hiçbir zaman kaybolmayacağını, her zaman sabit bir şekilde süreceğini söylüyorlar.

Ne Kadar Kullanılmalı?

Çoğu Pre-workoutta 100-250mg kafein bulunur. Bir bardak kahvede yaklaşık 150 mg kafein bulunur. Fakat performans etkilerini almak için kg başına 3 mg üzeri kafein almak gerekiyor. Kg başına 8 Gramdan yüksek dozlar ise Bağırsak sorunlarına, titremelere, nabzın aşırı yükselmesine ve anksiyete ataklarına sebep olabilir.

Bu değerler 18 yaşını geçmiş yetişkin bireyler içindir. Çocuklar için 10 yaşına kadar 45 miligramdan fazla kafein önerilmez. Kesin olmasa da kafeinin çocuklarda kalp ritim bozukluğu, uyku bozukluğu, davranış bozukluğu gibi sorunlara yol açtığı iddia edilmektedir. 16 yaşından sonra ortalama dozlarda tüketilebilir. 

Ayrıca kafein supplement olarak da piyasada bulabileceğiniz bir ürün. Tablet veya toz olarak bulabilirsiniz. Bir porsiyonunda ortalama 200 miligram kafein içermektedir. Sürekli kahve yapacak vakti olmayanlar için veya antrenman öncesi kahve içme imkânı olmayanlar için düşünülmüş gayet yararlı bir supplement. Ayrıca bazı insanların Pre-workoutların içindeki bazı maddelere karşı hassasiyeti olduğundan dolayı onlar için de kullanışlı bir ürün.



bi' kafein bağımlısının ağzından ;)

Yorumlar